DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Cağ Kebap ilk Köprülü Beldesi’nden mi Çıkmış..!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Cağ Kebap ilk Köprülü Beldesi’nden mi Çıkmış..!

1980 yıllarından itibaren Erzurum’dan bazı Lokantalar Cağ Kebap patentini alarak, Cağ Kebabın kendi yöresel yiyeceği olduğunu iddia ediyorlar. Son yıllarda Artvin’li bazı STK’larda sosyal medyada Cağ Kebab yöresel yiyecekleri olduğunu belirtiyorlar.

Oysa işin aslı 1850 yılından itibaren Ardahan Göle İlçesi’ne bağlı Köprülü Beldesi ve çevre köylerinde Hayvanları ve koyunları otlatan çobanların ormanda yedikleri ve Yaylalarda köylülerin tarafından yapılan bir et pişirme yönetemi olduğu bölge insanları tarafından biliniyor. Ancak kimsenin aklına Cağ kebap patenti almak gelmemiş. Erzurum’dan bir Lokanta sahibi Cağ kebap patenti alıp birde o dönem gazetelere bunu haber yaptırınca, Cağ kebap Erzurum Cağ kebap oldu.1870- 1880 Rus arşivlerinde Köprülü Beldesi ve çevre köylerin eski isimleri belirterek Cağ kebap nasıl yapıldığını belirtiliyor. Ayrıca bölgede o dönem görev yapar Rus subayları Cağ kebabını hatıralarında belirtip lezzetli bir yiyecek olduğunu belirtiyorlar. Gürcistan ulusal bir gazetesi Köprülü Beldesi’nde Cağ kebap nasıl yapıldığını ve nasıl yendiğini 1982 yılında tam sayfa haber yapmış. Haberde Rus arşivleri kaynak gösterilerek 1850 yıllında itibaren bölgede Cağ kebap çobanlar arasında ve yaylalarda yendiği belirtiliyor.

KÖPRÜLÜ BELDESİ (KOREVENG)

Ardahan Köprülü Beldesi (Koreveng) 1850 yıllardan itibaren geleneksel yiyeceği haline gelen cağ kabap, özelikle yaz aylarında gurbetçilerindende yoğun ilgi görüyor. Köprülü Beldesi’nde her gün 5 farklı yerde Koyun etinden yapılmış Cağ kebap satışı yapılmaktadır. Yaz aylarında Erzurum, Kars ve Ardahan’dan çok sayıda gurbetçi lezzeti bölgede ün yapan Köprülü Beldesi’ndeki kebapçılardan Cağ kebap yemeye geliyorlar.

Köprülü Beldesi ve çevre köylerinde Cağ kebap 1850 yıllından itibaren özelikle Yayla zamanında Koyun veya Keçi etinde yapılan yöresel bir kebap çeşididir. Geşmişte yayla kültürü ve hayvancılığın yoğun olduğu Ardahan ve Köprülü Beldesi’nde geçmişten gelen geleneksel yöntemlerle ormanda, yaylada veya dağlık alanda ateş ile odun yardımıyla Cağ kebap yapılması günümüze kadar gelen sağlıklı ve besleyici bir kebap yemeğidir.

CAĞ KEBAP NASIL YAPILIR?

Cağ kebap yapılışı ise, kesilmiş et önce tuz, soğan, kara biber ve pul biber ile terbiye edilip hazırlanır. Cağ kebap için hazıralanan etlere bir kısım kuyruk yağı koyulur. Cağ kebap için hazırlanan etler parça parça odun veya paslanmaz demir’den yapılmış kebap şişine takılır. Daha sonra odunlardan yakılmış ateşin köz haline geldikten itibaren Cağ kebap şişi ateşin önüne yatık şekilde verilir. Kebap eti pişmeye başlayınca ateş önünde etin her tarafı pişmesi için sürekli döndürülür. Cağ kebap isiminin alındığı etleriin kesilip üzerine geçirildiği adundan veya paslanmaz demirden yapılmış küçük şişler, yani cağ’lar etlere patırılıp kesilerek servis edilir.

CAĞ KEBABI NASIL YENİR?

Cağ kebabı odun şişlerden veya paslanmaz demir şişlerden yenir. Çağ kebap şişlerin üzerindeki etler sıcak halde yenir. Cağ kebabı genelikle ekmek ve soğan ile yenir. Çağ Kebap restourant’larda ise yufka ekmeği, süzme yoğurt, çoban salatası veya ezme salata ile servis edilir.

YORUM YAP