Ataşehir Belediye Meclisi Haziran ayı ilk oturumunda Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi ile Ak Parti Ataşehir belediye Meclis Grup Başkanı Av. Mustafa Naim Yağcı arasında sert tartışmalar yaşandı.
Başkan ilgezdi” Ataşehir imar planları Büyükşehire geldiğindende, imar planlarını kimler engelediğini iyi biliyorum. Ataşehirliler 10 yıldır Büyükşehir meclisinde imar planları geçmiyorsa, Büyükşehir meclisindeki siyasetçilere baksın.Eski İBB Başkanı Kadır Topbaş’dan 40 defa randevu istedim vermedi. Sonrasında artık ben gitmedim” dedi.
CHP Grubunun önerisi üzerine Haziran ayında yapılması planlanan seçim nedeniyle toplantının Meclis toplantısı 13-06-2019 tarihinde yapılması oy birliği ile kabul edildi.
Ataşehir Belediye Meclisi 3’üncü seçim dönemi Haziran ayı 1’inci birleşimine gündem dışı konuşmaların satır başları şöyle:
“GELİN BU PROTOKOL İLE ÇÖZÜMSÜZLÜĞE ÇÖZÜM BULALIM”
İlk söz sırasını alan Ak Parti Meclis Üyesi Haluk Sadıkoğlu, sokak hayvanları ve İmar İskân bloklarıyla ilgili iki sözlü önergesinin olduğunu belirterek şunları söyledi: “ Ataşehir’de sahipsiz hayvanlar ciddi sorunlar yaratıyor. Bu konuda vatandaşın menfaatine çözüm üretilmesi için ne gerekiyorsa yapmalıyız. Ferhatpaşa’daki 17 bin m2’lik alanın tekrardan değerlendirilmesi ve sahipsiz hayvanlara yönelik bir çözüm bulunmalı. İBB’nin ilçe belediyeleri protokol yapma durumu söz konusu. Bu protokol kapsamında 1 veteriner hekim ve 2 işçi görevlendirmesini kapsıyor. Hayvan bakım yeri ile ilgili ilçe belediyelerimize de sorumluluklar düşüyor. Ataşehir’de 10-15 köpeğin birada yaşadığı yerler var. Gelin bu protokol ile çözümsüzlüğe çözüm bulalım.”
“SOKAK HAYVANLARI İLE İLGİLİ SORUNLARI ÇÖZMEK HEPİMİZİN BOYNUMUZUN BORCU”
Sokak hayvanları ile ilgili belediyenin elinden geleni yaptığını belirten CHP Meclis Grup Başkanı İlhami Yılmaz; “ Sahipsiz hayvanlarla ilgili belediyemizin acizlik bir durumu söz konusu değildir. Hayvan hakları konusunda 5199 sayılı kanunu ile ilgili TBMM’de bir çalışma yürütülüyor. Bu kanun ile yetki İBB’dedir. Sokak hayvanları kapsamında kısırlaştırma, aşılama ve diğer gerekli çalışmalar belediyemizce yapılmaktadır. Ayrıca Kadıköy Belediyesi tarafından da 60 bin metrekarelik hayvan bakım merkezinde bizlerde hizmet veriyoruz. Ferhatpaşa’daki alan ile ilgili İBB tarafından Hayvan Barınağı yapılması engellendi. Sokak hayvanları ile ilgili sorunları çözmek hepimizin boynumuzun borcu. Diğer komşu ilçelerden arabalarla sokak hayvanları getirilerek ilçemiz sınırları içerisinde bırakıyorlar. Dolayısıyla sokak hayvanlarıyla ilgili çalışmayı hep birlikte yapalım. Varsa böyle bir protokol İBB ile çalışmaya hazırız” diye konuştu.
“İMAR İSKÂN BLOKLARI İLE İLGİLİ TOKİ’YLE SÖZLEŞME YAPMAYIN DİYE BİR SÖZÜNÜZ OLDU MU?”
İmar İskân Blokları ile ilgili olarak Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin sözünü hatırlatan Ak Parti Meclis Üyesi Haluk Sadıkoğlu; “ İmar İskân blokları ile ilgili TOKİ’yle sözleşme yapmayın diye bir sözünüz oldu mu? Orda TOKİ’nin elini taşının altına koyduğunu ve bu binalarının şiddetle dönüştürülmesi gerekiyor. Şuanda da protokol kapsamında kat maliklerinden imzalar alınıyor. Proje maliyetinin 1 milyarın üzerinde olduğu 1072 konutun dönüştürülmesi ile ilgili bu ekonomik koşullarda vatandaşların mağdur edilmeden deprem öncesinde gerekli yönlendirmenin yapılması için vatandaşların yararına olacaktır” dedi.
“İBB PROTOKOLÜ İLE İLGİLİ BİZE DÜŞEN SORUMLULUĞA HAZIRIZ”
Bayramınızı kutluyorum diyerek yapılan eleştirilere cevap vermek üzere kürsüye gelen Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi; “Hayvan hastanesi ile ilgili 41 sefer randevu istediğim halde vermediler ve bende vazgeçtim. Bütün çalışmaları ve kredisini bulduk. Ancak o dönemin belediye başkanı randevu vermedi. Sokak hayvanları İstanbul’un genel bir sorunu. Her taraf köpeklerle dolu. Hatta bu hayvanların sahipleri var. Yerlerini değiştirdik belediyeyi bastılar. Kadıköy Belediye Başkanımız ile görüştük. Barınağı ortak kullanıyoruz. İBB protokolü ile ilgili bize düşen sorumluluğa hazırız” ifadelerini kullandı.
“BURADA BENİM MUHATABIM DEVLETTİR”
İmar İskân Blokları ile ilgili olarak meclisi bilgilendiren İlgezdi; “Devlet işi sorumluluk ister. Dönemin TOKİ başkanı Erdoğan Bayraktar’a anlattık ve o dönemde kat malikleri ile ilgili toplantı yaptık. TOKİ’nin muhatabı Ataşehir Belediyesidir. Dernek değildir. Sonra Erdoğan beyin bakanlığı döneminde yeniden bir protokol yapıldı. Hatta müteahhitler ile ilgili sıkıntı olursa biz yaparız dedi. 1040 kat maliki ile Green Park Otel de Sayın Bakanın katılımı ile 135 brüt konut olmak üzere tüm detayların yazıldığı protokolü onayladık. Toplantıda Sayın Bakan ve Kurum’un olduğu toplantıda; TOKİ Başkanı sosyal konut yapabilirim. Bu protokole göre daire yapamam dedi ve ortalık karıştı. O dönemde yapılsa idi çoktan dönüşüm yapılmıştı. Benim karşımda devlet vardır. Burada benim muhatabım devlettir. Meclis üyesi ve bu meclis değildir. Oradaki protokol ne ise o, ya da revize ile o proje hayata geçirebilirsiniz. İmar iskân bloklarında belediyenin, vatandaşların ve TOKİ’nin yeri vardır. Buradaki sorunu devlet kanalıyla çözebiliriz dernekle değil ” şeklinde konuştu.
Mecliste Battal Başkanın konuşmasından sonra söz isteyen Ak Parti Meclis Grup Başkanı Av. M. Naim Yağcı’ya usulün hatırlatılması üzerine ortam bir anda gerildi. Herkes konuşmak isterse bu oturum bitmez diye hatırlatanlar oldu. Ancak sataşma var diyerek direten Yağcı’ya Bir ilk yaşanarak söz hakkı verildi.
Naim yağcı, burada muhalefetin sesi Kesilmek isteniyor. İmar iskân blokları alanında yetki almış. TOKİ burada imar, analiz çalışmasını yapmış. Ataşehir’de Ataşehir’in hayrına olacak işlere hayır edelim ve öncülük edelim. Ataşehir’de diskin eylemi ile ilgili de personel maaşları ödendi mi ödenmedi mi? Bunu da merak ediyorum diyerek hem tepkisini dile getirdi hem de soru sordu.
“ DEVLETİN YAPMAK İSTEDİĞİNİ BENİM ENGELLEDİĞİMİ İSPATLAYIN İSTİFA EDERİM”
Ak Parti Grup Başkanı Av.M. Naim Yağcı’nın konuşmasından sonra tekrar kürsüye gelen Ataşehir Belediye başkanı Battal İlgezdi; “Devlet ne getirse mutlaka onaylarım. Ataşehir’de bir şey yapıtınızda ben mi engelledim. Devletin bana getirdiği ve yapmadığım bir şey var mı? Devletin protokolü var, getirin yapalım. Sanki burada protokol var da ben ve arkadaşlarım engelledik. İmar planlarını kimin çıkarmadığını açıklarım. Herkes siyasette haddini, yerini bilecek. 41 kere randevu istedim. Vermedi. Siyasi ambargo uygulandı. Ve bende gitmeyeceğimi söyledim. Ve şimdi gidiyorum. Ataşehir Belediyesi’nin %35 alanı var orada. Yanlışa yanlış, doğruya doğru diyelim. TOKİ bugüne kadar bizi aramadı. Ortak akıl ve ortak anlayış ile sorunu çözelim. Mevcut devletin imzalamış olduğu protokol var, bunun hayata geçirilmesi lazım. Devletin getirip de benim engellediğim veya yapmadığım bir şey varsa ispatlayın istifa edeceğim. Devletin kurum ve kuralları vardır. Herkes bunlara uymak zorundadır” dedi.
Belediyede ki işçi eylemi ile ilgili olarak da; maaş alamayan memur yok. İller bankası verdiği paradan % 60 kesinti yapıyor. Buda tüm belediyeleri zor durumda bırakıyor. Ancak belediye içerisinde izinsiz bildiri dağıtılmasına izin vermedik. Dışardan gelen 30- 40 kişi içerde bildiri dağıtmaya başlamış buna engel olduk hepsi bu kadar diyerek konuya açıklık getirdi.
Gündem dışı konuşmalardan sonra gündemde bulunan 15 maddenin görüşülmesine geçildi. 14 madde ilgili komisyonlara 15.madde ise teklif kararı olarak müdürlüğe iadesine oybirliği ile karar verildi.
Gündemde görüşülecek başka madde kalmadığından Başkan Vekili Sevgi Uluğ, 13.06.2019 Perşembe günü saat 12.00’ da toplanmak üzere oturumu kapattı.