DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

2020 Yıllı İçin Asgari Ücret Belli Oldu

Yayınlanma Tarihi : Google News
2020 Yıllı İçin Asgari Ücret Belli Oldu

Yaklaşık 7 milyondan fazla çalışanı ilgilendiren 2020 asgari ücret rakamı belli odu. 2020 yılı için asgari ücret teklifi bekar bir işçi için brüt 2.943 net 2.324 TL olarak açıklandı. Böylece asgari ücrete net yüzde 15.04 zam yapılmış oldu. Karar oy çokluğu ile alındı. İşverene 75 TL asgari ücret desteği verilmeye devam edilecek.

Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “1 Ocak 2020 tarihinden itibaren geçerli olacak Asgari Ücret bürüt 2 bin 943 lira. Net 2 bin 324,70 lira olarak belirlenmiştir” dedi.

Bunun “Bekar ve çocuksuz işçi için geçerli” olduğunu belirten Bakan Selçuk, “üç çocuklu ve evli olan işçi” için asgari ücretin 2 bin 379 lira 40 kuruş olduğunu ifade etti.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Kamuoyunda beklenti yaratıp, jest yapacağız diyen AKP Genel Başkanı bir kez daha emekten değil, sermayeden yana olduğunu gösterdi. Gerçek bir sendikal örgütlenme olsa işçinin taleplerine bu kadar duyarsız kalınamaz” dedi.

Alınan karara karşı olduğunu açıklayan Türk-İş, canlı yayında toplantıyı terk etti. Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat “Bizim 2 bin 578 lira rakamını Türk-İş Başkanı açıkladı, kamuoyuna duyurduk. Geldiğimiz nokta itibariyle açıkladığımız kesimi işçi kesimi olarak kabul edemeyeceğiz. 2008’de başlayan ve günümüze kadar devam eden bir kriz nedeniyle işçilerimiz bu rakamla değil 30 gün, 1 ay, 10 gün bile geçinemez. Bu bakımdan kararınıza katılmadığımızı saygıyla kamuoyuna arz ediyoruz. Karara muhalefet ettiğimizi belirterek toplantıdan ayrılıyoruz.” dedi.
Asgari ücret görüşmeleri sürerken, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) ve Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) ortak bir açıklama yaparak, mevcut asgari ücret olan net 2 bin 20 lira üzerine 558 lira zamla, 2 bin 578 lira net asgari ücret talep etmişlerdi.

YORUM YAP