DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Orhan Gökçe; 21.Yüzyıl Kars, Ardahan, Iğdır Yılı Olacak

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Orhan Gökçe; 21.Yüzyıl Kars, Ardahan, Iğdır Yılı Olacak

Merkezi İstanbul Esenyurt’ta bulunan Kars Ardahan Iğdır Sanayici ve İşadamları Derneği (KAISİAD) Başkanı Orhan Gökçe, Bölgeye yönelik çalışmalarını ve KAISİAD hedeflerini Serhat Yaşam Dergisi imtiyaz sahibi Erkan Sarıkaya anlattı.

Serhat Yaşam: Orhan Gökçe kimdir?

Orhan Gökçe:1965 Ardahan Hoçvan Çobanlıköy doğumluyum. Evli 6 Çocuk babasıyım. 4 kız 2 oğlum var. Eğitim denince benim için akan sular duruyor. Öncelikle çocuklarımız daha sonra ise bölgemizdeki hemşehrilerimizi çocukları için elimizden gelen yardımı ve çabayı gösteriyoruz. 1980 yılına kadar memlekette ikamedgah ettik. Ama babamın ticari faliyetlerinden dolayı zaman zaman İstanbul’a gelip gidiyorduk. 1974’ten beri Esenyurt’ta evimiz var. Ticaretten gelen bir Aileden geliyoruz.1989 yılından itibaren Esenyurt’ta kalıcı İkamedgah etmeye başladık. Ticaretimizide daha çok yoğunlukla Esenyurt, Beylikdüzü, K.Çekmece ve B.Çekmece’de yapıyoruz.

Serhat Yaşam: STK’lara ve KAISİAD’a yer alma süreciniz nasıl başladı?

Orhan Gökçe: Biz ticaret yapıyoruz, yoğun çalışan insanlarız. İlk olarak bizim Köy Derneği kuruluşunda finans konusunda 7 kişi ile beraber kuruluşunda yer aldık. Bu 7 arkadaş ile beraber Esenyurt’ta Derneğimize arsa aldık ve 6 katlı bina kazandırdık. Bu gün bir çok il ve ilçe Derneğinde olmayan imkanlar bizim Köy Derneğimizde var. Akabinde Hoçvan Dernekler Federasyonu kuruluşunda bizden yardım istendi. HOÇ-FED kuruluşunda ve iki dönemde yönetiminde yer aldık. 2012 ylında davet üzerine hatta çok ısrar edilerek KAISİAD’a üye olduk. Bulunduğunuz noktada ister ticaret olsun, ister STK olsun bulunduğunuz yerin hakkını vermeniz lazım. Orada ne yapmanız gerekiyorsa en iyisini yapmanız gerektiğine inanıyorum. Tabi kurucularına teşekkür ediyorum. KAISİAD kuruluşundan itibaran STK’lar içinde öncü rölü üstlenmiştir. Belirli bir noktadan sonra vizyonun daha geniş olması için 2015 yılında KAISİAD Başkanı olduktan sonra KAISİAD’ın önceki yönetiminin yaptıkları üzerine bir şeyler koymak üzere biraz vizyonu geliştirerek önce üye yapısını daha kaliteli hale getirdik. Daha sonra sosyal sorumluluk projeleri adına önemli projelere imza attık.

Serhat Yaşam: KAISİAD olarak Bölgeye çok önemli proje ve yardım çalışmalarınız oldu. Bunları açıklıyabilirmisiniz?

Orhan Gökçe: Biz göreve gelir gelmez ilk olarak Bölgede Eğitim noktasında 3500 Çocuğa her yıl  Bot, Mont, Kaban olarak İl Valilikleri ve İl Mili Eğitim Müdürlükleri ile kordineli resmi olarak olarak ihtiyaç sahiplerine yardım götürdük. Daha sonra 3 Okulun tadilat işini yaptık. 2 yıl önce 90 Engeli kardeşimize Akülü Engeli Araba dağıtık. 30 adet Kars, 30 adet Ardahan ve 30 adet Iğdır ilimize götürdük. Bunuda Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlükleri ve Valilerden aldığımız listeye göre dağıttık. Bu şekilde gerçekten ihtiyaç sahiplerine gitsin diye. Bunun dışında saysını hatırlamadığım bölgeyi ilgilendiren yemekli, yemeksiz, Kahvaltı ve yemekli toplantılar düzenledik. 2015’ten itibaren her yıl yaptığımız çok özel İftar yemeklerimiz var. Yemeklerimizde bölgenin enlerini bir araya getiriyoruz. Artık KAISİAD bir marka oldu.

Serhat Yaşam: KAISİAD olarak bundan sonraki hedefleriniz nelerdir?

Orhan Gökçe: Birincisi Kars, Ardahan ve Iğdır’lı İşadamlarını gerçekten hak etikleri noktaya taşımak. Bunu yaparken Kars, Ardahan, Iğdırlı İşadamlarını üye yapmak, daha sonra bu gücü birleştirmek, bu güçten doğan enerjiyi bölgemize ve bölge insanımıza yansıtmak. Bu gerek bölgede, gerek Metropolde Kars, Ardahan, Iğdırı haketiği noktaya taşımak, bu siyasi, ticari her şey akla gelebilir. Benimde içimde uhde olan öğrencilerimize şimdiye kadar burs veremedik. İnşallah bundan sonra önceliğimiz, bir aksilik olmazsa önümüzdeki yıl sayı belirtmeyeceğim ama hatırı sayılır bir sayıda bölgede eğitimde başarılı olmuş ama gerçekten ihtiyaç sahibi olan bölge çocuklarımıza destek olacağız. Burs vereceğiz inşallah. Bir ARGE çalışma gurubumuz var. Mevcut yönetimde çok deneyimli, tercübeli gerçekten bu işleri bilen Mühendis arkadaşlarımız, eğitimci arkadaşlarımız var. KAISİAD’ın yöneteceği ortak bir işletme planlıyoruz. Gerek Bölgede, gerek Metropolde. Bunu yaparken KAISİAD’ın elde ettiği geliri Bölgemize ve Bölge insanına faydalı olabilme konusunda bir projemiz var.

Serhat Yaşam: En son geçen yıl Maltepe sahilinde düzenlediğiniz Kars, Ardahan, Iğdır tanıtım günlerine yoğun ilgi oldu. Daha öncede tanıtım günleri düzenlediniz size gelen tepkiler nasıl?

Orhan Gökçe: Bizim dışımızda bu etkinliği yapan iller 15-20 yıldır bu etkinliği yapıyor, gelenek haline getirip bu konuda kurumsalaşmışlar. Biz Kars, Ardahan, Iğdır olarak bu konuda bizden önce hiç böyle etkinlik yapılmamıştı. Yaptırılmak için bir çok kurum olduğu halde bir türlü gerçekleşmemişti. Biz taşın altına elimizi koyduk. İlkini 2016 yıllında Beylikdüzü’nde acemi olmamıza rağmen muhteşem bir etkinlik yaptık. O dönem Bölge Bakanımız Ahmet Arslan ve parti gözetmeksizin bölgenin siyasi parti Milletvekileri, işadamları katıldı. Birbirini tanımayan binlerce hemşehrimizi buluşturduk. Devamında 2017 ve 2018’de yine Beylikdüzü’nde yaptık. 2019’da biz dedik artık Beylikdüzü bize yetmez biz bunu Yenikapı veya Maltepe sahiline taşıyalım dedik. Biz Yenikapı’yı istedik İBB bize Maltepe sahilini tahsis etti. Maltepe sahilindeki etkinliği yapmadan önce bazı hemşehrilerimiz bize siz 3. Bölgeye hakimsiniz. Karşıda nasıl böyle büyük bir alanı dolduracaksınız? Bende şunu söyledim. Biz orada etkinliğimizi yapacağız ve insanlar orada adım atacak yer bulamayacak demiştim. Buna bir çok hemşehrimiz şahittir. İki ay boyunca bu tanıtım günlerine hazırlık yaptık. Tabi hemşehrilerimize teşekkür ediyorum bizi mahçup etmediler. Kars, Ardahan, Iğdırlılar oraya akın ettiler, deyim yerindeyse trafiği kilitlediler. Destan yazdılar. Tanıtım günleri söylerken basit gelebilir ama illerin marka değerini artırıyor. Eğer Kars Kazı Türkiye’de marka haline gelmişse, Kaşar Peynirimiz, Balımız tescil belgesi almışsa tanıtım günlerinin bunları öne çıkarmasını önemli görüyorum. Mandıracılık yapan hemşehrilerimizin stoklarında ürün yok, çünkü yetiştiremiyorlar. Tanıtım günlerinde Kartlarını alıcılara veriyorlar, bir telefonla veya internet üzerinden Türkiye’nin hatta dünyanın ücra köşesine ulaştırabiliyorlar. Hem maddi, hem manevi tanıtım günlerinin Bölgeye çok şey kattığına inanıyorum. Hedefimiz bu yıl Yenikapı’da yapmak, çünkü Yenikapı ortak bir noktada kalıyor. Kararı İBB verecek. Bölge STK’ların ve Bölge birleşenlerin biraraya gelerek daha muhteşem bir etkinliğe imza atmalarını gönülden isterim. Çünkü bu sadece KAISİAD tekelinde değildir.

Serhat Yaşam: Bölgeye gittiğinizde Kars, Ardahan, Iğdır’ı nasıl görüyorsunuz? Doğu Eskpresi’nin son durağı Ardahan olsun kampanyası var. Bu konuda ne söylemek isterseniz?

Orhan Gökçe: Yollar insanları birbirine bağlar. Gerçekten kültür ve medeniyetin iki ana unsuru var, su ve yol. Su ve yolun olmadığı yerde medeniyet olmaz. Doğu Ekspresi Ardahan’a giderse devrim olur. Çünkü Demiryolların bir özeliği var. Kars Otellerin kışın doluluk oranları çok yüksek. Bu durum tabi Ardahan’a yansımıyor. Tren yolu Ardahan’a ulaşması Ardahan Ekonomisine ve Turizmine büyük bir katkısı olur ve iyi bir noktaya taşıyacağına inanıyorum. Sarıkamış etkinliğinde Spor Bakanımızla karşılaştık bu konuyu gündeme getirdim. Bu konuyu gündeme getiren STK Başkanlarınıda destek oluyoruz.

Serhat Yaşam: Kars, Ardahan ve Iğdır’a ziyaret için davet alıyorsunuz, gittiğinizde Valiler ve Belediye Başkanları sizden ne talep ediyorlar?

Orhan Gökçe: Geçmişteki ve şimdiki Valilerin hepsi bizim için şans. Çünkü o bölgenin insanıymış gibi halkla bütünleşmişler. Valilerimizin talebi şu, Bölgenize sahip çıkın diyorlar. Buralar el değmemiş bakir bölgeler, Dünyada kaynakların tükendiği, insanların yaşamın zorlaştığı, nefes, hava  almakta zorlandığı bir Dünyada tertemiz havasıyla, yem yeşil bir doğa, pırıl pırıl bir güneş buna sahip çıkın diyorlar. Bizden işadamı olarak Bölgeye yatırım yapmamızı istiyorlar. En son ziyaretimizde SERKA Başkanı bize uluslararası bir zincir Otelin Kars’ta şube açması için ön ayak olmamızı istediler. Bizimde bu konuda bir çalışmamız var.

Serhat Yaşam: Başkan son olarak eklemek istediğiniz bişey var mı?

Orhan Gökçe: Bizim sesimizi hemşehrilerimize, okuyucularınıza ulaştırdığınız için sizlere teşekkür ediyorum. İstanbul gibi büyük bir Metropolde bürokraside, akademide, siyasete ve ticarette önemli yerlerde çok sayıda hemşehrimizin bulunduğunu biliyorum. Gerçekten ulusal basındaki dueyenlerin %30’u bizim hemşehrimiz. Birincisi bu hemşehrilerimize ne kadar sahip çıkabiliyoruz? ikincisi bu hemşehrilerimizin ne kadarı yüzünü bize dönüyor? Bu şikayet değil, sorgulama değil bir öz eleştiridir. Ben şuna inanıyorum. Eğer Siyaset, Basın, Bürokrasi, Halk birlikteliği olursa 21 yüzyıl Kars, Ardahan Iğdır yılı olacak. Ben buna inanıyorum. Çünkü bölgemizin değerlerine güvenerek bunu söylüyorum.

YORUM YAP