Anasayfa / Gündem / Çakma Ardahan Kazlarına Dikkat Edin!

Çakma Ardahan Kazlarına Dikkat Edin!

Kışın gelmesiyle ve yağan Kar ile birlikte başta Ardahan ve Kars köyleri olmak üzere bölgenin yöresel yiyeceği Kazlar kesilmeye başlandı.

Kar yemeyen kaz kesilmez diye karın yağmasını bekleyen köylüler, karın yağması ile birlikte kazlarda kesilmeye başlandı. Çünkü kar yiyen kazların etleri lezzetli olur diyen kaz yetiştirici köylülüler, kazların tüyü, ayakları, kafası, ciğeri yani her şeyinden faydalanıyorlar. Kazlar kesildikten sonra tuzlanıp bir süre asılarak kurumaları beklenir. Kaz pişirilirkende kendi yağında piştiği için yağ  ilave edilmez ayrıca kendisine özgü tadı olduğu için baharat koyulmaz.

Son yıllarda ulusal medyada Ardahan kazı ile ilgili programlar yapılması üzerine başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerde artan kaz eti talebi, iç anadoluda çiftliklerde yetişen kazların Ardahan kazı diye satılmasına tepkiler gelmeye başladı. Avşar Cafe Restaurant işletmecisi ve ulusal TV’lerde Ardahan Kazı tanıtımında sıkça gördüğümüz İlter Avşar, Kars, Ardahan kazı diye çiftlik kazı satılmasına tepki gösterdi. İlter Avşar ”Ardahan kazı köylüler tarafından yetiştirilen gezen kazdır. Bu kazların gezen kaz oldukları için en fazla 2.50 kg veya 2.70 kg ağılığında olurlar. Oysa ağırlığı 3 kg ile 4 kg ağırlığında çiftlik kazlarını Ardahan kazı diye satıldığını duyuyoruz. Bu konuda çok sayıda şikayet alıyoruz” dedi.

Göz Atın

Ardahan Belediyesi Sokak Hayvanları İçin Ahşap Kafesler Üretti

Ardahan Belediyesi, kentteki sokak hayvanlarından sahiplenmek isteyen vatandaşlara sahiplendikleri hayvanın transferinde kolaylık olması amacıyla ahşap …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir