
Aras nehri İran , Ermenistan , Azerbaycan ve Türkiye’den geçer . Karadeniz ile Hazar Denizi arasındaki bir bölge olan Kafkasya’nın en uzun nehirlerinden biridir . Ayrıca Kura Nehri’nin en büyük koludur. Kaçar İranı ile Rus İmparatorluğu arasındaki coğrafi siyasi sınır olarak seçildiği için büyük tarihi öneme sahip bir nehirdir. Günümüzde, Hazar Denizi’ne dökülen Kura Nehri’ne katılmadan önce 666 mil boyunca uluslararası sınırlar boyunca akmaya devam etmektedir.
Aras Nehri’nin Coğrafyası
Aras Nehri’nin toplam uzunluğu yaklaşık 666 mil (1.072 km) olup, su havzası 39.000 mil karelik bir alanı kaplamaktadır. Aras Nehri, kaynaklarını Türkiye’deki Erzurum şehrinin yakınlarındaki bir yerden alır. Daha sonra ülke boyunca akarak Türkiye’nin Digor ilçesinin güneydoğusundaki Arpaçay Nehri ile buluşur. Digor’dan ayrılarak Ermenistan ile Türkiye arasındaki sınır boyunca, daha sonra İran ile Ermenistan ve İran ile Azerbaycan arasındaki sınırlar boyunca akar. Son olarak Aras Nehri, Azerbaycan’ın Sabirabad şehrinde Kura Nehri’ne karışır. Kura Nehri daha sonra Hazar Denizi’ne dökülür.
Tarih
Aras Nehri, içinden geçtiği ülkelerde birçok isme sahiptir.
Aras Nehri yalnızca antik metinlerde anılmakla kalmamış, aynı zamanda modern tarihte de önemli bir yere sahiptir. Türkmençay Antlaşması ve Gülistan Antlaşması’na göre nehir, Rus İmparatorluğu ile Kaçar Hanedanlığı yönetimindeki İran arasındaki sınırı belirlemek için kullanılmıştır. Günümüzde, birkaç uluslararası sınırdan akmaya devam etmektedir. Nehir üzerinde birkaç baraj da bulunmaktadır, en önemlisi 20. yüzyılda İran ve Sovyetler Birliği tarafından inşa edilen Aras Barajı’dır.
Turizm
Bugün Aras Nehri siyasi bir sınırdan daha fazlasıdır. Aynı zamanda bir turistik cazibe merkezidir. İnsanları Aras Nehri’ne çeken doğal ve kültürel cazibe merkezleri vardır. UNESCO Dünya Mirası alanı olan Aras’ın yakınında Aziz Stepanos Manastırı bulunmaktadır. Ermeni manastırı, İran ve Nahçıvan sınırında nehir boyunca bir kanyonda yer almaktadır. Bina 9. yüzyıla tarihlenmektedir ancak depremler ve savaşlar binaya zarar verdikten sonra restore edilmiş ve yeniden inşa edilmiştir.
Aras Nehri boyunca Khodaafarin Köprüleri adı verilen iki tarihi köprü bulunmaktadır. 11. ve 12. yüzyıllarda inşa edilen ilk köprünün yaklaşık 11 kemeri vardır. İkinci köprünün 15 kemeri vardır ve 13. yüzyıla dayanmaktadır. Ayrıca Aras Nehri Vadisi’nin Cennet Bahçesi’nin yeri olduğuna dair söylentiler de vardır.