Yeminli Mali Müşavir, Bağımsız Denetçi ve KAISİAD Genel Başkan Yardımcısı Iğdırlı Hemşehrimiz Abdulhadi Akmungan: “ Iğdır üç ülke ile komşu olması ve iklim özellikleri dikkate alındığında çok büyük kalkınma potansiyeline sahip bir ilimizdir.”
Yeminli Mali Müşavir, Bağımsız Denetçi ve Siyaset arenasında etkili olan olan Iğdırlı hemşehrimiz Abdulhadi Akmungan ile Siyasal Yaşam gazetesi olarak bir söyleşi yaptık.
Siyasal Yaşam : Öncelikle kendinizden ve iş hayatınızdan bahs edermisiniz?
Abdulhadi AKMUNGAN:1965 yılında Iğdır’da doğdum. İlk ve orta öğrenimini Iğdır’da tamamladıktan sonra, 1986 yılında Eskişehir İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü’nden mezun oldum. 1987 yılında özel bir şirkette yönetici olarak başladığım çalışma hayatına 1989 – 2014 yılları arasında Serbest Muhasebeci, Mali Müşavir ve Bağımsız Denetçi olarak devam ettim. 2015 yılında Yeminli Mali Müşavir oldum. Hak Yeminli Mali Müşavirlik LTD Şirketi ile Denk Bağımsız Denetim A.Ş’ nin Kurucu ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanıyım. 2007 – 2016 yılları arasında öğretim görevlisi 0larak hocalık yaptığım Yıldız Teknik Üniversitesinde Türk Vergi Hukuku, İç Kontrol Sistemi ve Maliyet Muhasebesi dersleri verdim. 2016 yılında Muhasebe-Denetim alanında tezli yüksek lisansımı tamamlayarak, aynı alanda doktora alanına kayıt yaptırdım. Doktora alanındaki eğitimim halen devam etmektedir.
2009 – 2014 yıllarını kapsayan dönemde Başakşehir Belediye Meclis Üyeliğini, 2014 – 2019 döneminde ise Başakşehir Belediye Meclis Üyeliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliği görevlerini yerine getirdim. Aynı dönemde 4 yıl boyunca Başakşehir CHP grup başkan vekilliği yaptım. Kadir Topbaş’ın istifa ettirilip yerine Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın İBB AKP Meclis grubunca oy çokluğu ile seçildiği ara dönemde CHP’nin İBB adayı Sn Ekrem İmamoğlu ile eş zamanlı olarak Başakşehir Belediye Başkan adayı oldum. 31 Mart Yerel Seçimlerinde Başakşehir ilçesi Belediye Başkan adayı olarak görevlendirilerek partimin oylarını önemli ölçüde artırdım. 1999-2001 Döneminde Mali Müşavirler Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeliği İSMMMO Danışma Kurulu Üyeliği,2012-2019 Döneminde Iğdırlılar Sosyal Dayanışma Ve Kültür Derneği Y.K. Üyeliği ve başkanlığı yaptım. Halen KAISİAD Genel Başkan yardımcılığı görevini devam ettirmekteyim. Birçok ulusal ve yerel gazetede makalelerim bulunmaktadır. İngilizce Öğretmeni Gülistan Felek Akmugan ile evli ve iki çocuk babasıyım.
Siyasal Yaşam: Sivil toplum kuruluşlarında etkin rol oynayan bir Iğdırlı olarak, Serhat bölge STK’ları yeterince etkili olabiliyor mu?
Abdülhadi AKMUNGAN: Gerek Iğdır açısından olsun, gerekse de Kars ve Ardahan açısından olsun STK’ların hem sayısal hem de nitelik olarak yeterli olduğunu söylemek mümkün değildir. Ayrıca Ardahan’ın bu konuda Kars’a, Karsın da Iğdır’a nazaran daha iyi düzeyde olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle Iğdır’ın STK’lar konusunda epey eksik olduğunu kabul etmek gerekir Sevindirici olan ise; son yıllarda Serhat bölgesi olarak STK’lar açısından eksikliklerin fark edilmesidir. Eksikliğin fark edilmesi ise çözüm yollarının tartışılmasının yolunu açmıştır. Bu süreci mikro veya bölgesel milliyetçiliğin batağına düşmeden doğru dürüst sonuçlandırmak gerekir. Serhat bölgesinin dışında başka bölgelere ait az da olsa bazı STK’ların amacın dışına çıkarak bu tuzaklara düştüğünü üzülerek görüyoruz.
Siyasal Yaşam: CHP’ de siyaset yapıyorsunuz. Ülkemizin ekonomik durumunu siz nasıl görüyorsunuz?
Abdülhadi AKMUNGAN: Ülkemiz dünyanın en iyi 17. ekonomisidir. Amacın ülkeyi ilk en iyi 10 ekonomiden birisi haline getirmek olduğu sıklıkla dile getirildiği halde Türkiye’nin bir petrol ülkesi olmadığı gerçeği göz önüne alınarak, ekonomik yatırımları daha avantajlı alanlarda yapmak gerekirdi. Kısacası sektörel çeşitlilik ilkesinin göz önünde bulundurulması gerekirdi. Oysa son yıllarda inşaat sektöründe meydana gelen rantsal amaç ülke ekonomisinin ağırlıklı olarak bu alana kaydırılmasına neden olmuştur. Bilindiği gibi bu süreçte sanayinin diğer sektörleri ihmal edilmiş, yerine ithalata ağırlık verilmiştir. Bunun sonucunda da inşaat sektörü doyma noktasına gelerek, sadece İstanbul’da 1.000.000 adet konut ve işyerinin boş, dolayısıyla atıl olduğu gerçeği ortaya çıkmıştır. Bu sınırlı olan ekonomik kaynakların verimli kullanılmadığı anlamına gelmektedir. Maalesef bu yüzden giderek ağırlaşan bir ekonomik kriz ile karşı karşıyayız.
Siyasal Yaşam: Merkezi hükümetin Serhat bölgemize yaptığı
yatırımlar yeterli mi?
Abdulhadi AKMUNGAN: Merkezi hükümetin Serhat bölgesine yaptığı yatırımların yeterli olduğunu söylemek mümkün değildir. Her ne kadar Serhat bölgesi kalkınmada öncelikli bir bölge statüsünde (6.bölge) alınmasının bazı olumlu yansımaları olsa da bunların yeterli ve amaca ulaştığını söylemek mümkün değildir. Nitekim Serhat Kalkınma Ajansı kapsamında bölgeye gelen firmaların tamamı kalıcı olamamakta, az da olsa bir kısmı bölgeden ayrılmak zorunda kalmaktadır. Dolayısıyla bölgeye yapılan yatırımların kalıcı olmasının önünün açılması ve bölgede yapılan imalatın iç ve dış piyasalara erişiminin kolaylaştırılması gerekir.
Siyasal Yaşam: Iğdır STK’ları metropollerde ve büyükşehirlerde yeterince faaliyet gösterebiliyor mu?
Abdulhadi AKMUNGAN: Iğdır STK’larının yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Kaldı ki henüz tüm Iğdır İlini kapsayan bir federasyon bile İstanbul’da kurulmuş değil. İlimize gittiğimizde; insanımızın sıcak ve samimi tavrını bir tarafa bırakırsak epey de çözüm bekleyen sorunun olduğuna şahit oluyoruz.
Iğdır ovasının sunduğu muazzam imkanlara rağmen ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda eksikliklerin epeyce fazla olduğu bir gerçektir. Öte yandan IĞDIRLILIK şuurunun tam olarak oluşmadığının yanı sıra; diğer bazı ayrıştırıcı faktörlerin (Özellikle de seçim zamanlarında) yapay olarak da olsa pompalandığına şahit oluyoruz. Bu sorunlar aşılmadan daha önemli sorunların çözülmesini beklemek mümkün değildir. Özetlemek gerekirse Iğdır üç ülke ile komşu olması ve iklim özellikleri dikkate alındığında çok büyük kalkınma potansiyeline sahip bir ilimizdir. Tarımsal olarak da Ülkemizin önemli bir bölümünü besleyecek yeterliliğe sahiptir. STK‘lar, devlet ya da özel sektör yatırımcılarının bu açıdan Iğdır’ı değerlendirmesinde fayda var. Teşekkür ederim