DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Yılmaz Ulubey: KAI Vakfı’nda Siyaset Yok

Yayınlanma Tarihi : Google News
Yılmaz Ulubey: KAI Vakfı’nda Siyaset Yok

KAI Vakfı İşadamları Konseyi eski Başkanı Yılmaz Ulubey, Siyasal yaşam Gazetesi imtiyaz sahibi Erkan Sarıkaya ile yaptığı görüşmede KAI Vakfı ve Bölge STK’ları konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Siyasal Yaşam: Yılmaz Ulubey kimdir?

Yılmaz Ulubey: 1952 yıllında Kars merkezde doğdum. 1970 yılında Kars G.A M.P. Erkek Enstitüsünü bitirdim. Daha sonra Elazığ Fırat Üniversitesi Makina Mühendisliği tahsiline başladık. Şark bölgelerde o dönem eğitim almak zor olduğu için İstanbul Gayretepe’de eğitimi devam ettim. Süleyman Demirel döneminde özel okulların kapatılması ile Yıldız Teknik Üniversitesi’ne devir olduk. Sonrası ise Askerlik görevimizi tamamladık. Daha sonra Kars’ta babamın yanında oto yedek parça işyerimizde bir yıl çalıştım. Büyükşehirlere alıştığım için Babam İstanbul’a gelerek bana iş kurdu. Benim İstanbul’da iş hayatım 1975’de başladı. 1992 yılında ise oto yedek parça imalatına tam olarak döndük. İki oğlum var, bir torunum var. Beraber olduğumuz küçük kardeşim toptan oto yedek parça imalat işini yürütüyor. İki oğlumda yaklaşık 10-12 yıl önce üniversiteyi bitirince baba mesleği olan üçüncü kuşak olarak devam ettiriyorlar.

Siyasal Yaşam: Bazı STK’larda yer aldınız. İstanbul’daki STK’ların etkili olduklarına inanıyormusunuz?

Yılmaz Ulubey: Dernekçilik hayatıma iki oğlumun Kafkas Halk Oyunlarını çok benimsemesi ile başladı. Tabi toprağımızdan gelen bir oluşum. Bizim Annemiz aynı zamanda Çerkez’dir. Kadıköy Kafkas Halk Oyunları Derneği’ni kurduk. Halla devam ediyor, çocuklar bu Sanatı icra etmeye çokta başarılılar.Türkiye’de tektir diyebiliriz. Daha sonra Maltepe Eğitim ve Kültür Vakfı kurduk.

Siyasal Yaşam: Hangi STK’larda yer aldınız?

Yılmaz Ulubey: Kars Ardahan Iğdır’lı arkadaşların kurduğı Vakıfta yer aldım. Geçen yıla kadar yöneticilik yaptım. Maltepe Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi 2. Başkanıyım. KAI Vakfı İşadamları Konseyi Başkanlığı yaptım.

Siyasal Yaşam: İş hayatınızı bize anlatırmısınız?

Yılmaz Ulubey: Merkezi Ümraniye’de bulunan fabrikamızda hangi otomobil parçası için sipariş geliyorsa onun için üretim yapılıyor. Çeşitli model araçların yedek parçası üretip iç piyasa ve ihraç ediliyor. Yaklaşık 650 adet imalat çeşidimiz var. Yurt içi bağlantlı firmalar var, Yurt dışına ihraç etmek için alan firmalar var. Kendi ihraç etiğimiz ülkeler var. Almanya, İtalya, Romanya, Polanya, Mısır Cezayir, Günay Amerika sayabiliriz.

Siyasal Yaşam: Kars’a gittiğinizde bölgeyi nasıl görüyorsunuz?

Yılmaz Ulubey: 14 Şubat sevgililer gününde Kars’a gittik. Sevgilimizi görmeye geldik deyince o guruptaki eşlerin hepsi gücendiler. Sevgiliniz Kars’mı yoksa eşleriniz mi diye. Sevgi olduğu sürece Kars’taki eksiği göremiyorsunuz. Özlediğin caddeler varmış, özlediğim yerlerde var, gelişen yerlerde var.

Siyasal Yaşam: Merkezi hükümetin Bölgeye yatırımları yeterli görüyormusunuz? Bölge gelişimi için bir öneriniz var mı?

Yılmaz Ulubey: Kars’ın gelişmesinde Üniversitenin önemli bir katkısı var. Son yıllarda Doğu Eskpresi Kars’ın değerini artırdı. Ama Turizm beli bir yere kadar gider. Turizmde durağınlar olur ama geçicidir. Artık Kars’ın Bal’ı, Kaşar’ı istenilen yere geldi. Eskiden Kars Kaşar’ı kokuyordu, şimdi aromasına bakın, görüntüsüne bakın beni ye diyor. Benden başka Kaşar yeme diyor. Etrafımdaki eşe dostta eskiden Çikolata, Baklava ile giderdik ziyarete şimdi Kaşar götürüyoruz. Hatta bazen ziyaret öncesi arıyorlar gelirken Kaşar’mı getirmeyi unutma diyorlar. Devletimizin Hayvansal ürünleri yapan firmalara daha fazla teşvik vermeli. Hayvancılık için besi yeri yada Ahır olarak bildiğimiz yerler için devlet teşvik vermeli ve denetlemeli. Geçmişte verilen bazı teşviklerde suistimaler görüldü. Nuri Vatan’ın Ardahan’da yaptığı Bal işinde Tarım Bakanlığı’nın denetçisi var. Ardahan Balı o yüzden değer kazandı üst düzeye çıktı. Daha önce KAI Vakfı ile başlayan Ardahan Balı, şu anda değerli Nuri abimizin gözetiminde çok iyi bir ivme kazandı. Şimdi bölgenin Balında markalaşma oldu.

Siyasal Yaşam: Son olarak eklemek istediğiniz bişey var mı?

Yılmaz Ulubey: Sivil toplum örgütleri çoğaldı. Köy Derneği yerine gelip ilinin Derneği’nde birleşmelerinde ben fayda görüyorum. Örneğin il Derneği olmazsa ilçe Derneklerinde birleşilmesi lazım köy Derneği olunca dağılma oluyor. Hep bir yerde birleşmek daha iyi oluyor. Birleşmeden güç çıkar. Burada patronda KAI Vakfı olmalıdır. KAI Vakfı’nda siyaset yok. Çünkü her siyasi görüşten hemşehrimiz var. Geçmiştede KAI Vakfı yönetiminde yer alanlar KAI Vakfı ismini kulanmadan kendi çabaları ile siyasi partilerde yer aldılar.

YORUM YAP