Şişli Belediyesi, 25 mahallesinde Mahalle Afet Gönüllüsü ekiplerini kurarak afetlere hazırlanıyor. Temel Afet Bilinci Eğitimi’ni tamamlayan gönüllü ekipler, mahallenin afetlere hazırlanmasına destek olmanın yanı sıra afet öncesi, sırası ve sonrasında her türlü desteği sağlayabilme yetkinliğine sahip olacaklar.
Tüm Şişlililere yönelik, “Temel Afet Bilinci Eğitimi” programını hayata geçiren Şişli Belediyesi, Mahalle Afet Gönüllüsü (MAG) ekiplerini oluşturmaya başladı. Her mahallede yaklaşık 50 kişiden oluşacak olan MAG ekiplerinin eğitimini Şişli Belediyesi ile yapılan protokol gereğince Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği MAG-Amader üstlendi.
Projenin hedefi ve amacı
Projenin hedefi; mahalle bazında özellikle afet sonrasında ilk kritik saatlerde müdahale imkan ve kabiliyetini güçlendirmek, afet risklerini ve bu risklere karşı alınabilecek önlemler konusunda Şişlili komşularımızı bilinçlendirerek afetlere duyarlılığı ve bilinç düzeyini artırmak. Derneğin Başkanı ve Türkiye Koordinatörü olan Hüseyin Karadayı projeyi şöyle anlatıyor: “Mahallelerde oluşturduğumuz ekipler önce eğitim alacak, daha sonra bu eğitim ışığında aldıkları bilgileri komşularıyla paylaşıp yaygınlaştıracak. Ekiplerimiz, komşularının acil durum ve afet öncesinde hazırlık yapmasına destek olacak. Komşular afet öncesinde organize olacak. Afet anında mahalleli doğru davranışı sergileyecek, binalarını doğru şekilde tahliye edecek. MAG ekipleri, komşuların geçici toplanma noktalarına ulaşmasını sağlayacak. Mahalledeki ekipleri, afet sonrası kurtarılabilir olan insanları güvenli alana alıp ilkyardım müdahalesini yapacak. Enkaz altında kalan ve profesyonel ekipler tarafından kurtarılması gereken kişileri de doğru şekilde korumaya alacaklar. Yangın riski veya doğalgaz sızıntısı varsa, önlem alacaklar. Kurtarılması gereken kişilerin bilgisini doğru koordinatlar vererek paylaşacaklar, bilgi kirliliğine neden olmadan iletişimi sürdürecek ve afet sonrası yardım ve iyileştirme çalışmalarına katılacaklar.”
Türkiye’de bir ilk
Bu zamana kadar afete hazırlık çalışmalarının hep kamu tarafından yürütüldüğünü belirten Hüseyin Karadayı, toplumun katılımının eksik olduğunu söylüyor. MAG projesinin kamu ile toplumu bir araya getirdiğini, AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) ve Şişli Belediyesi MAG’ın kamu ayağını, mahallelilerin de sivil ayağını oluşturduğunu söyleyen Karadayı, “Proje mahalleliyi “söz, yetki ve karar” mekanizmasına dâhil ediyor. Ayrıca bu zamana kadar böyle çalışmalar bir ilçenin iki veya üç mahallesiyle sınırlı kalmıştı. Bu kez Şişli Belediyesi’nin aldığı kararla, bir ilçenin tamamını kapsayan, toplum temelli, mahalleli ve belediyeyi ortak bir projede buluşturan, Şişli’de yaşayan herkese ulaşmayı hedefleyen bir çalışma yapılıyor. Bu hem İstanbul hem de Türkiye’de bir ilk” sözleriyle projenin önemine vurgu yapıyor.
ŞİŞLİ GÖNÜLLÜLERİNİ ARIYOR
Kimler Gönüllü Olabilir?
Gönüllü çalışmasına inanan
Takım çalışmasına yatkın
Fiziksel engeli olmayan
Mahallede uzun süre oturmayı planlayan
18-60 yaş aralığındaki her Şişlili katılabilir.