Anasayfa / Gündem / Semrah Doğan; Kralını Tanımam Kraliçe Kasap Kadın

Semrah Doğan; Kralını Tanımam Kraliçe Kasap Kadın

Türkiye’de ”Kasap Kadın” olarak ün yapan ve bir çok ulusal tv ve gazetede yer alan Semrah Doğan, İstanbul Yeniköy’de sahibi olduğu Kasap Kadın Restaurant’ta Serhat Yaşam Dergisi sahibi Erkan Sarıkaya’nın sorularına samimi cevaplar verdi

Serhat Yaşam: Semrah Doğan Kimdir?

Semrah Doğan: 1984 Ardahan Göle Üçkilise Köyü doğumluyum. 80’li yılların sonunda İstanbul’a göç ettik. 11 çocuğun 8 numarası kızların en küçüğü olarak Ümraniye ve Kadıköy’de yaşadık. Kalabalık bir ailenin çocuğuydum. Küçük yaşlardan itibaren çalışıp aynı zamanda eğitim hayatımı devam ettirdim. Bilgisayar Muhasebe mezunuyum. 3 tane Üniversite kazandım. Halen Sağlık Kurumları İşletmeciliği 2. sınıf öğrencisiyim işlerimden dolayı dondurdum.

Serhat Yaşam: Kasap kadın ünvanı sizde nasıl oluştu?

Semrah Doğan: Kadıköy Bağdat Caddesinde oturuyorduk. Oturduğumuz sokakta Yahudi kasaplar vardı. Çocukken gazeteler kupon karşılığı hediye veriyorlardı. Arkadaşlarım Barbie bebekler veya top için kupan biriktirirken ben İsveç çakısı benzeri çakılar için kupan biriktirip alıyordum. Açıkçası bıçaklardan haz alıyordum. Bizim sokakta bir Yahudi kasap esnafı vardı, çok ilgimi çekerdi. Eskiden kasaplar kurban zamanı sokaklarda kasap diye bağırırlardı. Arkadaşlarım oyun oynarken ben kasapların kurbanlık hayvanları nasıl kestiklerini ve bıçakları nasıl kullandıkları ilgimi çekerdi. Bizim kasaplık mesleği sanat ve zanaat mesleğidir. Ülkemizde et genellikle tencere yemeği olarak düşünülür. Aslında bu yanlış. Allah hayvanı öyle yaratmışki her bölgesindeki eti şifa niyetine yiyebilirsiniz. Kanser tedavisi görenler, unutkanlık, anemi, bağışıklık sistemi bozukluğu, metopolizma düzeni, kilo alma,kilo verme, kırık, çıkık, kemik erimesi, ve aklıma şuanda gelmeyen bir çok hastalık İçin ek gıda tedavi desteği olarak et ile reçeteler verdim ve şükürler olsun ki hepsine şifa desteği bulduk, başardık.

Serhat Yaşam: Size Etin Profesörü diyorlar. Bu benzetme nerden geliyor?

Semrah Doğan: Etin Anatonomisini bilmek zaten bu etin profesörü olduğunuz anlamındadır. Ben bir küp şeker kadar et konulduğunda bunun dişi mi, erkek mi, dişi ise doğum yapmışmı, keza kaç defa doğum yapmış ,ortalama yaşına kadar ne olduğunu söyleyebilirim. Bunu demek hayvanın anatonomisini bilmek demektir. Bu konuda 25 yıllık geçmişim var.

Serhat Yaşam: Kasap Kadın olmak isteyen gençlere mesleğinizi tavsiye ediyormusunuz?

Semrah Doğan: 12 yaşında bu işe başladım. Benim küçük yaşta başlamam bu işi iyi bilmemin en büyük avantaj ve unsuru. Benim şu anda yetiştirdiğim öğrenciler var. Biz herkesi yetiştirmiyoruz çünkü bu herkesin yapabileceği bir iş değil. Öncelikle gözü kara olmak lazım, gerçekten inanmak lazım, bu işi sevmek lazım, ayrıca bunu öğrenmek isteyen kişinin bu işi yapabilecekmi onun gözünde görmemiz lazım. Zaten bir anda öğrenmesi mümkün değil en az 10-15 yıl çalışması lazım. Bana soruyorlar bu işin okulu var mı? Bu işin okulu var ama ne kadar okula gitsenizde uygulamalı görmeden ne diyeceksiniz, insanlardan örnek vereyim. Milyonlarca insan var ama hepsinin yapısı çok farklı. Kimisi esmer, kimisi sarışın, kimisi kumral değişik değişik insanlar olduğu gibi hayvanlarda o şekilde .Uzunsüre değişik hayvanlar kestiğiniz için hastalıklı hayvanı biliyorsunuz, küspe yemiş hayvanı biliyorsunuz, genç bir hayvanın etinin ne olduğunu biliyorsunuz. Etini gördüğünüzde biliyorsunuz ama okula gittiğinizde bunları öğrenemiyorsunuz.

Serhat Yaşam: Memleketiniz Ardahan hayvancılık yapılan bir bölge, oralarda yetişen hayvanların etini nasıl görüyorsunuz?

Semrah Doğan: Bizim bölgemizde olan çiçek envai çeşit, yaylada otlanır gezer ama bizim hayvanların eti bize hoş gelir, yani o yöredeki insanlara hoş gelir. Bizim oranın eti büyük şehirlerde tezgahlara genellikle gelmez. Çünkü bizim yörenin hayvanlarının eti daha çok kırmızıdır. Yağı daha çok sarımsı olur. İşin özünde özelikle kekik yediği için eti mükemmel lezzetli. Daha çok kurban olarak tercih ediliyor.

Serhat Yaşam: Sizi Ulusal Tv ve medyada sık sık görüyoruz. Neden size bu kadar ilgi gösteriyorlar?

Semrah Doğan: Aslında ben kasaplık sektöründe devrim yapıyorum. İşin özü herkesin görüp de idrak edemediği bir mesele bu, çünkü herkesin bildiği kasaplık erkek işi. Bende diyorum evde mutfakta kadın, kasapta kadın. Neden diyeceksiniz bilenleri tenzih ediyorum, bir erkek evde yemek yapmayı ne kadar bilir? veya bir kadın ne kadar bilir? Kadınlar kadar erkekler bilemez. Erkeklerin belki %3’ü mutfağa hakim olabilir ve yemekleri bilir ama asıl yemeği kim bilir? Kadınlar,.Kim yapacak? Kadınlar. O halde kadınların eti çok iyi bilmesi lazım. Şu yemeğe şu et girer. Kasaplar genellikle satalım para kazanalım. Bazende kasaplar sizin istediğiniz yemek için eti vermek yerine elinde kalmış eti verirler bu çok yanlış. Ben hiç bir zaman müşterime yalan söylemem hangi yemek için hangi eti istemişse onu veririm. Hiç bir zaman insanları kandırmadım. Bu yüzden diyorum etin kralını tanımam kraliçe benim zaten.

Serhat Yaşam: Lezzetli bir et yemeği için neler tavsiye edebilirsiniz?

Semrah Doğan: Malesef bizim yerli hayvanlarımızın DNA’sını bozdular. Şu anda önemli bir tüketim var, tüketimi karşılamak için değişik üretimler peşinde insanlar. Serhat bölgemiz Kars, Ardahan ve Iğdır’da hayvan sayımız git gide azaldı. Tarım Bakanlığı, Kasaplar Federasyonu ve İstanbul Kasaplar odası olsun hatta Türkiye Kasaplar odası ile tanışıp istişare halindeyim. Benim bir tek gayem var, yerli malı etlerimizin gün yüzüne çıkması ve bizim yerli etlere önem verilmesi gayesi ve uğraşı içerisindeyim. Yurt dışından ithal etlere kasap olarak elimi sürmem. İyi bir kasabınız olsun. En iyi eti kasaplar bilir. İyi bir kasabınız varsa yemeğinizde güzel olur. 10-15 yılık çıraklık döneminden itibaren irtibatta olduğum müşterilerim Restaurantıma gelip benden yemeğini yiyip çiğ et reyonundan etini satın alıp giderler bunda güven çok önemlidir.

Serhat Yaşam: İyi bir et yemeği ve etin muhafaza edilmesi için neler tavsiye edebilirsiniz?

Semrah Doğan: Tencere yemeğinde süre veriyorlar buda yanlış olur. Burada eti görürüm, bifteği görürüm bu et 2 dakikada pişecek, bu et yarım saate pişecek, şu et 1,5 saate pişecek yani her et aynı sürede pişmiyor. Yani önce etini görecek. Eti korumak için mecburen difrize koyacaksınız. Et 21 günde yumuşamaya başlar. Et difrizde bozulurmu bozulmaz ama tadı azalır. Askerde bilirsiniz bazen 4-5 yıl difrizde bekletilmiş etler ile yemek yapılır ama tadı yoktur. Et muhafaza çok önemli et difrize konulmalımı konulmalı ama her et difrize konulmaz. Bazı etler hemen tüketilmesi gerekir. Mesela kasapta aldığınız et kaç gün bekletilmiş, hayvan ne zaman kesilmiş onun için bunlar hep ucu açık şeyler. Hazır kıyma bence gözünle kesinle göreceksin etin siniri, zarı ayıklanacak yani gözünüzün önünde et kıymalık olarak çekilmesi lazım. Hazır kıyma sizin karşı tarafa güven ile alakalı bir şey.

Serhat Yaşam: Memleketiniz Ardahan’a yönelik bir projeniz var mı?

Semrah Doğan: Benim çocukluğumda Ardahan’ın her tarafından gümbür gümbür berrak sular akıyordu. Şimdi gittiğimde kurumuş çayırlar görüyorum.Benim memlekete yapacağım en büyük şey gittikçe azalan hayvancılığın yine eski zamanlar gibi gelişmesi ve su yatakların tekrar gün yüzüne çıkması için girişimlerde bulunmaktır. Şimdi giyim veya eşya gönderiliyor. Bizim memleketimizde bıraktığımız insanları tembelliğe alıştırmamamız lazım. Bence oradaki insanlara işe teşvik edecek projeler geliştirmemiz gerekiyor. Örneğin Kaz yetiştiriciliği, burada misafirlerime kaz etini anlatıyorum. Aynı şekilde hayvancılık ve su kaynakların geliştirilmesi için projelerim var, ilgili makamlarla görüşüyorum.

Serhat Yaşam: Ardahan Eğitim Vakfı yönetiminde yer alıyorsunuz. Çalışmalarınız nasıl gidiyor?

Semrah Doğan: Ardahan’da imkansızlıklar yüzünden çocuklar fazla bir şey yapamıyor bunu kendimden biliyorum. Biz mesela kodlama sınıfı yapacağımız zaman tepkide aldık, destekte aldık. Bizim öğrenciler 2 ay içinde hiç Ardahan dışına çıkmamış İstanbul’da özel kolejlerde eğitim almış öğrencilerle yarışıp birinci oldular. Bizdeki cevherleri tahmin edebiliyor musunuz? Biz onlara kalem, defter, mont göndermeyelim biz onlara imkan verelim. Biz Robotik Kodlama ile onlara bu imkanı verdik. Başta AREV Başkanı İlter Avşar, Metin Akdemir ile 6-7 kişik bir ekiple biz buna çok inandık sağolsun çocuklar da bizi mahcup etmedi, bizi Türkiye birincisi yapıp ülkemizi yurt dışında temsil ettiler. Yarışmada Robotik kodlama Dünya 10. oldular. Aynı zamanda Ardahan Eğitim Vakfı yüksek istişare Kurulu Başkanı FOX TV Haber Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk’ün büyük desteği oldu. Yaptığımız çalışmalar memleketimize kalıcı eser olarak kalıyor. Geçen yıl bir gece yaptık çocuklarımızı Çin’e gönderdik. Yaptığımız işler net ortada, çocukların başarısıda ortada. AREV olarak şimdi bilim ve sanat okulu için çalışmalarımız ve istişarelerimiz devam ediyor. Pandemi süreci araya girdi, İnşallah bunu memleketimize kazandıracağız. Ardahan’a gelen öğretmenler şark görevi olarak görüyorlar, sosyal hiç bir faaliyet olmadığı İçin görevlerinin bitip hemen gitmenin düşüncesi içinde oluyorlar, bu yönde de sinema, tiyatro, bilim, sanat ve spor kompleksi adına projeler içindeyiz ki çocuklarımıza daha çok ve güzel eğitim versinler.

Serhat Yaşam: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Semrah Doğan: Yıllardır İstanbul’dayız şöyle bir algı var. Rizeliler, Tunceliler buna benzer hemşehricilik konusunda birbirini kolluyorlar. Bizim Ardahanlılar arasındada kopukluk gibi bir mesele var. Biz AREV olarak hemşehrilerimizi bir araya getirmeye çalıştık. Doğan Şentürk Türk medyasının duayeni herkesin gıpta ile baktığı bir karakter, o hala özünü unutmamış. Bizde o özdeyiz ve beraberiz. Aynı şekilde Erhan Öztürk oda aynı. Burada herkesin biraraya gelmesi için bir fitil ateşlenmesi gerekiyordu o fitilide biz ateşledik diye düşünüyorum. Bütün Ardahanlı hemşehrilerime söylüyorum İstanbul’da, İzmir’de, Ankara’da yada yurt dışındaki hemşehrilerimizle istişare yapıp memleketimiz yararına projeler geliştirmeliyiz.

Kasap Kadın Restaurant
Yeniköy, KöybaşıCd. No:128A, 34460 Sarıyer/İstanbul
Rezervasyon: 0532 164 16 00

 

Göz Atın

Ataşehir Kayışdağı Mahallesi’nde Uyuz Köpekler Tehlike Saçıyor

İstanbul Ataşehir ilçesi Kayışdağı Mahallesi’nde kendilerini kaşıyan Köpeklerin uyuz hastalığını sokaklarda insanlarada yaydığı iddia ediliyor. …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir