Adalet Bakanı Abdulhamit Gül açıkladı, Nöbetçi noterlik uygulaması başlıyor. Ticari hayat kesintisiz devam edecek.
Noterlikler artık hafta sonu da hizmet verecek. Nöbetçi noterlik uygulamasıyla hafta sonu da ticari hayatın devam etmesi sağlanacak. Türkiye Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin, “Nöbetçi noterlik uygulamasıyla, hafta sonlarında da ticari hayata hareket getirilmesi, ekonominin canlanması amaçlanıyor. Hafta içinde noterliğe gelemeyen çalışanların işlemleri artık mesai günleri haricinde de yapılabilecek” dedi.
Nöbetçi noterlik uygulaması başlangıçta İstanbul’da ikisi Anadolu, ikisi Avrupa yakasında olmak üzere dört, Ankara ve İzmir’de ikişer diğer il merkezlerinde birer noterlik, nöbetçi olarak faaliyetlerine başlayacak. İlçelerde ise nöbetçi noterlik olmayacak. Uygulamaya 6 Nisan 2019’da geçilecek.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün detaylarını açıkladığı “Nöbetçi Noterlik ve Konsolosluklarımızda Yapılan Noterlik İşlemlerinden Ülkemizde Örnek Alınması Tanıtım Toplantısı” Ankara Hakimevi’nde düzenlendi.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, noterlerin, hukuk alanında “koruyucu hekimlik” vazifesi gördüğünü belirterek, nöbetçi noterlik uygulamasındaki amacın vatandaşın işini kolaylaştırmak olduğunu söyledi.
Vatandaş işinden mesaisinden olmasın
“İstiyoruz ki, vatandaş işinden mesaisinden olmasın. Tatil-hafta sonu demeden ekonominin çarkı dönsün, ticaret aksamasın” diyen Adalet Bakanı Gül şunları söyledi:
“İstedik ki pratik düşünelim. Hızlı ve çözüm odaklı hareket edelim. Mesai mefhumu gözetmeden bu ülke için çalışan, üreten, istihdam oluşturan iş adamına mesai mefhumu gözetmeden hizmet edelim. Aynı zamanda, vatandaşlarımızın hukuki güvenlik ihtiyaçlarına da en yüksek derecede cevap verelim. Suistimalleri, gecikmeleri, mağduriyetleri önleyelim. İşte bütün bu düşüncelerle nöbetçi noter uygulamasına hayat verdik. Vatandaş, hafta sonu ikinci el araç alıyor-satıyor. Hatta bunun için bazen bir şehirden diğerine seyahat ediyor. Ama muamelesini yapmak için haftanın ve mesainin başlamasını bekliyor. Bu gecikmenin sadece bir zaman maliyeti yok.
Kapora aldığı halde satıştan cayma, hileli-dolanlı işler sebebiyle malen zarara uğrayanlar da oluyor. Nöbetçi noter uygulamasıyla bu olumsuzluklar artık yaşanmayacak. İşçi-memur, yaklaşık 25 milyon çalışanımız var.”
Konsolosluklarda yapılan işlemlerden anında örnek
“Konsolosluklarımızda Yapılan Noterlik İşlemlerinden Ülkemizde Örnek Alınması” uygulamasını da anlatan Adalet Bakanı Gül şöyle devam etti:
“Ülkemizin yurt dışı temsilciliklerinde de belirli noterlik işlemleri yapılabiliyor.
Ancak yurt dışında çıkarılan bir vekaletname veya azilnamenin normal posta yoluyla Türkiye’ye ulaşması, hukuki sonuç doğuracak şekilde kullanılabilmesi bir hafta, on-onbeş gün gibi bir zaman alıyor. Bu posta süresini de by-pass ederek bu belgelerin örneklerini yurt içindeki noterliklerden çıkarabilme imkanı getiriyoruz. Yabancı ülkelerde bulunan yaklaşık on milyon ve dört nesil Türk vatandaşının vatan toprağıyla bağı ve ilişkileri güçlü bir şekilde devam etmektedir. Bu vatandaşlarımız işlerini bulundukları ülkeden takip etmek durumundadır. Uygulamada bir haftalık, on günlük gecikmeler ise bazen yasal olarak tanınmış sürelerin geçirilmesine, hak kayıplarına neden olabilmektedir. Artık bu işlemler de hız kazanıyor. Pratik ve güvenli bir şekilde gerçekleştiriliyor.”
Ticari hayatın devamlılığı sağlanacak
Türkiye Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin, konuşmasında Nöbetçi noterlik uygulamasıyla, özellikle hafta sonlarında ticari hayata hareket getirilmesi, piyasaların dolayısıyla ekonominin canlanmasının amaçlandığını belirterek şöyle konuştu:
“Bu uygulama ile vatandaşlarımızın hukuk, ekonomi ve sosyal alanlarda ihtiyaç duyacakları noterlik işlemlerini hafta sonu yapma imkanlarının sağlanacağını görmekteyiz.Biz noterler, Türkiye’de 1931 noktada hizmet veriyoruz. İşlemlerimiz ticari hayatın devamlılığı yanında hukuki güvenliği de sağlıyor. İşlemlerimizin çoğunda kamu kurumları da dahil olmak üzere çok sayıda paydaş kurumla entegre çalışıyoruz. Bugüne kadar pek çok vatandaş odaklı projeyi hayata geçirdik, uyguladık.
Yine ilgili tüm paydaşların katılımıyla Nöbetçi Noterlik sistemini de en iyi şekilde uygulamaya çalışacağız.
Yurtdışındaki Türk vatandaşlarına büyük kolaylık
Bir diğer projemiz de, dış temsilciliklerimizde yapılan noterlik işlemlerinden ülkemizde örnek alınabilecek olmasıdır. Daha önce konsolosluklarımızda yapılan noter işlemlerine ait belgeler posta ya da kargo yolu ile ülkemize ulaştırılmakta, bu durum büyük zaman kaybına yol açmaktaydı. Yeni hayata geçirilecek bu uygulama ile, Dışişleri Bakanlığımız ile Birliğimiz arasında imzalanan protokol uyarınca hukuki ve teknik altyapısı oluşturulacak sistem üzerinden, dış temsilciliklerimizde hazırlanan noterlik işlem belgelerinin ülkemizde herhangi bir noterlikte örneğinin çıkarılması ve ilgiliye verilebilmesi sağlanmış olacaktır.
Bu sayede yurtdışında yaşayan yatırımcılarımızın, vatandaşlarımızın ülkemiz ile ticari, sosyal ve hukuk alanında yürüttükleri iş ve işlemlerde kolaylık getirecek, aynı zamanda işlem güvenliği de en üst düzeyde sağlanacak, yurtdışındaki vatandaşlarımızın Türkiye’deki hukuki güvenlikleri koruma altına alınmış olacaktır. Yine, konsolosluklarımızda yapılan noterlik işlemlerinin örnekleri ülkemizde noterliklerden anında alınabilecek ve böylece çok büyük bir zaman tasarrufu da sağlanmış olacaktır.”