DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Nihat Avşar; Ardahan Çıkmaz Sokak Gibi

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Nihat Avşar; Ardahan Çıkmaz Sokak Gibi

Ankara’da Huzur evi, Öğrenci yurdu ve An Grand Otel işletmecisi Ardahan Hoçvan’lı hemşerimiz Nihat Avşar, Ankara’daki yatırımlarını ve Kars, Ardahan bölgesindeki gelişmeleri konuştuk. Nihat Avşar, Siyasal Yaşam Gazetesi imtiyaz sahibi Erkan Sarıkaya çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Siyasal Yaşam: Nihat Avşar Kimdir?

Nihat Avşar: 1957’de Ardahan’da doğdum. 1978 – 1990 arası Kars merkezde yaşadım. Bir dönem Kars Bayındır ve İskan Müdürlüğünde Şube Müdürlüğü yaptım. Daha sonra istifa ettim. Kars’ta özel teşebüslerim oldu. Özel Televizyon yayıncılığı ve günlük 20 ton süt ürünleri üretimi yaptım. Hayvancılık politikasından etkilenince Kars’ı terk etmek zorunda kaldık. Ankara maceramız ise 1994’de başladı.

Siyasal Yaşam: Ankara’daki Faliyetleriniz nelerdir?

Nihat Avşar: Ankara’da ilk 160 kişi kapasiteli Huzur evi açtık. Daha sonra 210 kişi kapasiteli Öğrenci Yurdu faliyete geçirdik. Şimdi ise 4 yıldızlı otel yatırımımız oldu. Şu anda iç dekorasyonu bitmek üzere kısa süre içinde yeni otelimizide kısmet olursa Nisan sonunda açılışını yapacağız.

Siyasal Yaşam: Otel yatırımı yaptınız, bu konuda bölgede talep varmıydı?

Nihat Avşar: Otelimizin karşısında eski Ulucanlar Cezaevi Müzeye dönüştürüldü. Günde ortalama 1.000 kişi ziyaretçi alıyor. Ayrıca bulunduğumuz Bölgede çok sayıda Hastane bulunuyor. Bize misafir akışı burdan çok oluyor.

Siyasal Yaşam: Yıllar önce ayrıldığınız Kars, Ardahan bölgesine ziyaret etiğinizde bir değişim görebiliyormusunuz?

Nihat Avşar: Özelikle Ardahan’da bir gelişme olmadığını gördüm.  İyimserdik. Ardahan Üniversitesi bölgeye bir canlılık getirmesini düşünüyorduk. Malesef umduğumuzu bulamadık. Ardahan Üniversitesi 2-3 Fakülte daha açıp öğrenici akışı olsaydı suni bir canlanma olurdu. Asıl olan üretimin olması. Sanayi, Tarım ve Hayvancılık konusunda kalıcı yatırımların olması gerekiyor. Ardahan’ı çıkmaz sokağa benzetiyorum. Girişi var çıkışı yok. Özel sektörden ziyade devlet teşviği olması gerekir. Kars Ardahan’a nazaran biraz daha gelişti. Nedeni ise Kars Tiflis Bakü Tren hattı ve Kars Havaalanı ile Kars’ta yapılan ekinlikler bunlar Kafkas Kültürler festivali, Altın Kaz Film Festivali gibi etkinlikler Kars’ın tanıtımında önemli rol oynadı. Ardahan’a yatırımların yönlendirilmesi ile ilgili Bürokrasi üzerinde baskı oluşturmaları lazım. Bireysel beklentiler içinde olunmaması gerekiyor.

Siyasal Yaşam: Bölgeye yatırım konusunda yetkililere bir çağrınız veya öneriniz var mı?

Nihat Avşar: Örnek veriyorum. Ankara Sincan’da Hayvan ve Hayvansal ürünler organize sanayi için bir bölge oluşturmuşlar. İnsanlar burda ya besicilik yapıyor yada süt ürünlerini işliyor. Dolaysıyla piyasaya bir katkı sunuyorlar.Kars ve Ardahan gibi bölgelerde, özelikle Ardahan’da gerçekten arazinin hayvancılığa uygun olması nedeniyle Hayvancılıkla ilgili bir sanayi bölgesi oluşturulması lazım. Bu kooperatif şeklinde olabilir ve devlet destekli olabilir. Belediyenin arsa üretip parseleyip yatırımcının hizmetine sunabilir. Bunun gibi çok sayıda örnek var. Sivil toplum kuruluşların Ardahan tanıtımı ile ilgili Ardahan’a yatırım yönlendirmesiyle ilgili bürokrasi üzerinde baskı oluşturmaları lazım. Malesef Ardahan gibi küçük şehirlerde bireysel beklenti içine girilir. Toplumsal bir beklenti ve proje talep edilmelidir. Yatırım için bazı teşviklerinde olması gerekiyor. Eğer Ardahan’da başta mazot ve gübrede gerekli teşvikler olması halinde hepimiz yatırım için koşa koşa bölgeye gitmeye hazırız. Ardahan’a Şeker Fabrikası, Deri Fabrikası ve Ağaç ürünleri sanayisi değerlendirilebilir.

Siyasal Yaşam: Ardahan Havaalanı yapılmalı mı?

Nihat Avşar: Tabiki Ardahan Havaalanı bir ihtiyaçtır bölge için. Ayrıca Ardahan Kafkasya bölgesinde, bugün Kafkasya ile içiçe yaşıyor. Sınır kapılarımız küçük çapta  olsada işliyor. Kapalı olan sınır kapılarında açılması lazım. Her şeyin yoluna gireceği, geleceğimizin iyi olacağı, insanların mutlu olacağı bir Türkiye beklentisi içindeyim.

 

 

YORUM YAP