DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Celal Uygur: Kalkınma Köylerden Başlamalı

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Celal Uygur: Kalkınma Köylerden Başlamalı

Türkiye’nin en tanınmış iş insanlarına yaptığı lüks Villalar, Köşkler ve Yalılar ile ismi öne çıkan Yüksek Mimar ve Mühendis Celal Uygur, Ardahan’da doğup büyüdüğü büyük Sütlüce Köyüne su getirtip, doğduğu Evi’de yenileyerek köyün hizmetine sunmuş. Celal Uygur, Siyasal Yaşam gazetesi imtiyaz sahibi Erkan Sarıkaya’ya önemli açıklamalarda bulundu.

Siyasal Yaşam: Ardahan’a gidip geliyorsunuz. Ardahan’da gelişmeleri nasıl görüyorsunuz?

Celal Uygur: Ardahan’ı az gelişmiş görüyorum. 1986’da Ailemi İstanbul’a getirdim. Ardahan’da uzak akrabalarım ve yakın yakın dostlarım kaldı. Kızkardeşim yılın belirli zamanında Köyümüzde yaşamaktadır. Eskiden köyümüzde 40 hanenin yaklaşık 15 hanesi Zavutçuluk yani Kaşar yapıyordu. Her bir Zavutçu bir kaç köyün Sütünü alırdı. 2006’da Ardahan valiliği daveti üzerine bir grup iş adamı heyeti ile Ardahan’a gittim. O dönem Köyüme gittiğim zaman Kaşar yapılmadığını gördüm. Sorduğumda Köyde Akarsu olmadığı için Sağlık Bakanlığı izin vermediğini söylediler. Köyde su yok, yolda yok. Ardahan valisi ile yaptığım görüşme neticesinde Köyün önce yol sorununu ve katkılarımızla su sorununuda çözdük. Tüm evlerin içinde Buzdolabı, Mutfak , Banyo, Bulaşık Makinası ve tüm evlerin çatısında Güneş Enejisi ile sıcak su akıyor. Daha sonra doğduğum Evi ve Ahırı yenileyerek Köylünün yararlanması için çok amaçlı hizmetine sunduk. Ardahan Üniversitesi talebi üzerine, hiç bir ücret etmeden Üniversite yerleşkesi içinde yapımı planlanan ilkokul ve ortaokul için her bir okul 3500 m2 toplamda 7000 m2 inşaat projeleri hazırlayıp hibe ettik. Proje Ardahan Eğitimine büyük katkısı olacak.

Siyasal Yaşam: Sizce Ardahan’da öncelikle yapılması gereken nelerdir?

Celal Uygur: Öncelikle Ekonomik durum, Sosyal durum ve Eğitim durumu civar illere baktığımızda Ardahan sonuncu sırada. Eğitim çok önemli, burada gerek Ardahan halkı gerekse Hükümet önceliği eğitime vermesi lazım. Ardahan’da kalkınma Eğitim ve Köylerde olmalı. Üretimin artmasının sağlanması için gerekenler araştırılmalı ve yaptırılmalı.

Siyasal Yaşam: Ardahan ekonomisini nasıl görüyorsunuz?

Celal Uygur: Ardahan ekonomisini çok zayıf görüyorum. Ardahan’da Arıcılık var, Kaz var, Hayvancılık var, Kaşar var geliştirelim deniyor, nasıl geliştirelim? Geliştirmek için üretiğinizi dışarıya satmanız gerekiyor. Nereye satacaksınız? Ulaşım çok uzak, maliyet yüksek. Bunun süvanize edilmesi gerekir. Üretiğiniz ürünü ne kadar zaman içinde nerede satabilirsiniz? 6 ay kış var. Ürünü bir yerden bir yere göndermek için aradaki maliyette çok önemli. Üretim miktarı çok olmalıki üreten kar edebilmeli. Bakın ben 59 yıl önce İstanbul’a geldim. Ben köydeyken yaklaşık 15 ev Kaşar yapıyordu. Her evde yaklaşık 100 Büyük baş hayvan vardı. Gelen misafirlere kuzu ikram ediliyordu. Şimdi her evde 5-6 Hayvan ancak var. Et işleyecek bir Kombine var. Kesecek Hayvan yok. Peyniri, Sütü, Yumurtayı Marketten alıyorlar. Ardahan’da Ekonomi böyle olmuş şimdi ben ne diyeyim. Kalkınmayı üretimi çoğaltması, tarlanın ekilmesii Hayvancılığa,Tarıma önem verilmesi lazımki peşine sanayi gelsin.

Siyasal Yaşam:Peki önerileriniz var mı bu konuda?

Celal Uygur: Ardahan üniversitesi kuruldu desteklenmesi gerekiyor. Eğitim çok önemli. Biz İş İnsanlarına SERKA’nın önerdiği bir gelirle Sanayi Ticaretini geliştiren işlere yoğunlaşmalı. Sını kapıları açılmalı sınır ülkeleri ihtiyaçlarına göre üretim yapılıp ihracat edilmeli. Kardeşimle Ardahan’da bir imalat yatırımımız var. Kura Yapı ve makina elemanları İnş. Tur.Tarım Gıda San. Tic. Ltd. Şti. Kısa süre içinde üretiği ürünleri çevre ülkeleri ve İstanbul’da birleştirip yurt dışına ihraç edeceğiz. Kemer Golf Kulübü sporcuları olan damadım, çocuğum ve gençlerde derecesi olan torunum bu yaz ardahan Golf  kulübünü ziyaret ederek  Federasyon ve Sporcuları desteklediler ve teşvik ettiler.  İş adamların yatırım konusunda elini taşın altına koyması gerekiyor. Geri dönüşler olduğunu görüyorum. Özelikle Emekliler geri gidiyor. Gençlerin orada kalıp çalışması için teşvik edilmeleri gerekir. Kooperatifleşme olmalı yani birleşme olmalı, Köylüler birleşme konusunda teşvik edilmeli. Valilik, Belediye, Sanayi odası nasıl teşvik verebiliyorsa vermeli. Köylüler ürünü kendisi üretip satmalı. Ardahan kalkınması köylerden başlar. Emekli o temiz havayı, Organik Beslenmeyi bırakıp İstanbul’da niye otursun. Her şey var orada. Oraya gidince alışveriş yapacak, Ticaret yapacak piyasaya hareket gelecek. Ardahan nüfusu 95 bine düştü. Oysa sadece İstanbul’da 250 bin Ardahanlı yaşıyor.

Hayvancılığı artırmak ve Organik Tarımı teşvik etmek gerekiyor.Zaten ürünler organik. Bunun pazarlanması ve algısı lazım. Tarım Ürünlerinden faydalanabilmek, tesis kurabilmek için sürekli ve yeterli Hayvan kesimin ve Hayvan yetiştiriciliğin Sanayi için kulanılmalıdır. Kaşar üreticiler Süt parasını 6 ay önce mevcut bedelinin altında Köylüye veriyor. Bunun için yetkillerin tedbir alması gerekir. Oysa köylü birleşip kooperatifleşirse Kaşar peynirini kendileri üretip satarsa daha fazla kazanacaklar. Buda hayvancılığı artırır, Ekonomiyi artırır ve köylününde geliri artar. Ardahan Ekonomisinin gelişmesi için üretim olacak. Atatürk ”Köylü milletin efendisidir” sözünü boşa söylememiş. Köylü üretirse, Köylü biçerse Ekonomi gelişir. Turizm ve Konaklama kalitesinede önem verilmelidir. Çıldır Gölü Turizmi, Golf Turizmide Ardahanda başlatılmalı, alt yapı konaklamaya önem verilmeli.

Siyasal Yaşam: Ardahan’da sanayi neden gelişmiyor?

Celal Uygur: Önce üreteceksin. Üretiklerini belirli bir noktaya getirdikten sonra Etinden, Sütünden yararlanıp işletip satmak için tesis kuracaksın. Sanayi için Ardahan’da ne üretip nereye satacaksınız. Civar komşu KöylerdenTesis kurmak için Hammade lazım. Hammade uzaktan getirdiğin zaman maliyet, üretiğini satmak için uzak bir mesafeye göndermek ayrı maliyet. İstanbul’daki adam Sakarya’da ve Kocaeli’de Hammadenin olduğu yerde yatırım yapıp hemen yanındaki İstanbul’a satmak varken neden uzak bir yere yatırım yapsın.

Siyasal Yaşam: Türkiye’nin ekonomik durumunu nasıl görüyorsunuz?

Celal Uygur: Türkiye’de ve bütün Dünyada Ekonomiler iyi değil. Üreteceksin, satacaksın sonra üretiklerini pazalayacaksın bunlar önemli. Ekonomiyi yürüten en önemli gelişmeyi sağlayan sebeplerden biride İnşaat sektörüdür. İnşaat’ta yaklaşık 300 kalem mal var. Bunlar üretiliyor. İnşaat olunca üretim olur. İnşaat durgun şu anda devam ettirmek gerekiyor. Durgunluğun sebebi geçen yıldaki Döviz kurlardan dolayı bir panik. Konut açığı halla var. depreme dayanıklı yapıların olması lazım. Ben kısa sürede Türkiye Ekonomisinin bu durgunluğu atlatacağına inanıyorum. Türkiye Ekonomisini algılara rağmen güçlü görüyorum.

Siyasal Yaşam: Sivil toplum kuruluşlarında yer alıyorsunuz.

Celal Uygur: Kars Ardahan Iğdır Kalkınma Vakfı kurucu üyesiyim. İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayiciler Derneği kuruyucu üyesiyim. Taşkışla Eğitim ve Kültür Derneği kuruyucu üyesi ve Başkanı, Zincirlikuyu Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği üyesi ve Başkanıyım. Levent Geliştirme Güzeleştirme Derneği kuruyucu Başkanıyım. Kars Ardahan Iğdır Vakfı aralığı ile ben ve Ailem her yıl yaklaşık 25 Öğrenciye burs veriyoruz.

CELAL UYGUR KİMDİR?

Yüksek Mimar ve Mühendis Celal Uygur, 1944 yılında Ardahan Büyük Sütlüce Köyünde dünyaya geldi. İstanbul Haydarpaşa Fen Bölümünden yüksek başarıyla mezun olduktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesini yüksek Mimar olarak 1969 yılında mezun oldu. Öğrencilik yıllarından itibaren çalışmaya başladı. Celal Uygur evli olup 2 çocuk ve 4 torun sahibidir. Celal Uygur kardeşleri Cevdet Uygur ve Cemal Uygur ile birlikte 1970-1985 tarihleri arasında ” 3C Mühendislik-Mimarlık” adı altında çeşitli alanlarda Proje ve taahit yapmayı sürdürmüş. 1986’da etkin bir güçbirliği kararı alarak ” 3C Mühendislik Mimarlık İnşaat ve Taahüt A.Ş” oluşturmuştur. 3C İnşaat A.Ş Konut, Endüsri ve Ticari yapılar eski eser, Yalı, Köşk, Steril üretim alanları, Yönetim binaları, Mimari Proje ve uygulama, dekarasyon Proje ve uygulamaları alanında başarılı faliyetler gerçekleştirmektedir. 3C yönetim kurulu Başkanı Celal Uygur, 1984 yıllında Feniş İnşaat A.Ş korsosiyomunu kurdu. Kuruyucu ortak ve genel müdür olarak görev yaptı. Feniş İnşaat toplu Villalar ve Sanayi yapılar gerçekleştirdi. 1994 yılında Makina Sanayi alanında faaliyet gösteren Hazar Lmt. Şirketini kurdu. Hazar Lmt. Otomotiv parçaları yan sanayi üretim yapıp çoğunlukla ihracata yönelik çalışmaktadır.

Türkiye’nin en tanınmış İş İnsanları için yaptığı Lüks Villalar, Köşkler ve Yalılar’da bulunuyor. Celal Uygur’un kumuş olduğu 3C Mühendislik Mimarlık ve İnşaat A.Ş’nin Proje Dekerasyon ve uygulamasını gerçekleştirdiği ünlü Projelerden bazıları şöyle sıralanabilir.

3C İnşaat’ın Gerçekleştirdiği Projeler

Rahmi Koç Köşkü (Tarabya), Sedberk Hanım Müzesi (Sarıyer), Tansu-Özer Uşuran Çiler Yalısı (Yeniköy) Ali Üstay- Bilger Duruman Villası (Tarabya), Ali Rıza Çarmıklı Köşkü (Tarabya), Topser Köşk İnşaatları (Büyükdere), Şakir Eczacıbaşı Evi (Nişantaşı), M.Hattat Yalısı (Yeniköy), Yüzel Çelik Köşkü (Levent), Deniz-Ayhan Şahenk Köşkü (Emirgan), Murat Sitesi (Bayramoğlu), Haydar Bey Sitesi (Tarabya), Çamıklı Köşkler Sitesi (Tarabya), Emin Hatat Yalısı (Kandili) Ural Ataman Köşkü (Tarabya), Nazlı Ilıcak Köşkü (Beylerbeyi), Korkmaz Yiğit Köşkleri (Polonezköy), Gökhan Çelik Köşkü (Beykoz), Yücel Çelik Köşkü (Bodrum), Altan Demirdere Köşkü (Beykoz), Yılmaz Ulusoy Köşkleri (Arnavutköy)

İdari ve Ticari Yapılar

Stad Han Mecidiyeköy, Başmısırlı Han, Cevahiroğlu İş Hanı, Kayacıoğlu İş Hanı, Feniş Aliminyum İdari Binası, Mesta Apart Otel, Eczacıbaşı Holding Genel Müdürlüğü, Hilton Oteli 100 Odalar, Hilton Büyük Toplantı Salonu, Uygur İş Merkezi, Korçelik İş Merkezi, Novartis Genel Müdürlüğü, Feniş Holding Yönetim Binası, Nippon Sigorta Yönetim Binası, Oriflame Kozmetik Ürünleri, Uygur İş Merkezleri

Endustri Yapıları

Emayetaş A.Ş, Korçelik, Gümüşsuyu Halı, Yalçınkaya, Pres Döküm, Silosan Üretim Tesisleri, Feniş Sistem Eksasuar Tesisleri, Eczacıbaşı Steril Laboratuvarı, Fepor Gebze Tesisleri, Cihaner Denizcilik Tesisleri, İzka-Rabak Ek Fabrika İnşaatı, Novartis İlaç Fabrikası, Eczacıbaşı Serum Fabrikası, Korçelik Fabrikası, Eczacıbaşı Hastane Ürünleri, Dr. İbrahim Etem Ulagay İlaç Sanayi, Feget İlaç Sanayi, Çarfarma A.Ş

Şirketin yöneticileri Celal Uygur, Cevdet Uygur ve Cemal Uygur ayrı ayrı ferdi olarak 1990 – 2008 yılları arasında her yıl İstanbul Vergi rekortmeni ilk 100 iş insanı listesinde yer almış ve İstanbul Ticaret Odası tarafından her yıl bronz madalya ile takdir edilerek ödüllendirilmiştir.

YORUM YAP