Ataşehir İlçesinde 2009 yılından itibaren devam eden imar sorunu bazı Mahallelerde imar sorunu çözülmüş değil. İlçede 12 adet Nazım imar planı, 27 adet uygulama imar planı bulunuyor.
Ataşehir Belediyesi Yenisahra Mahallesi ve Barbaros Mahallesi 1/5000’ik planlar yapıldı imar planlarını İBB meclisine sundu. Bu Mahallerde yaşayan vatandaşlar ise yaklaşık 10 yıldır uzayan imar sorunun kendilerini mağdur etiğini belirtiyorlar. Bu mahallerde kentsel dönüşüm kapsamında riskli ve oturulamaz raporu bulunan bazı binaların yıkımları gerçekleştirilmeye başlandı. Ataşehir İlçesi Yenisahra ve Barbaros Mahallelerininde kentsel dönüşüm kapsamında 2015 yılında karot alınarak riskli ve oturulamaz raporu bulunan 120 binanın tahliye süreci 2020 yılı sonunda Belediye tarafından tebliğ edilerek süreç başlamıştı.
İçerenköy Mahallesi ve Küçükbakkalköy Mahallelesi ile yakın çevresi NİP 16.12.2016 tarihinde, imar planları İBB tarafından onaylanmıştı. Ancak İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, 4. İdare Dava Dairesinin 17.06.2020 tarih mahkeme kararı ile iptal edilmişti. İçerenköy Mahallesi ve Küçükbakkalköy Mahallelesi imar planları Nisan ayında İBB meclisinden geçti.
1/5000 ölçekli Kayışdağı Mahallesi ve İnönü Mahallelesi Nazım İmar Planları, 13.02.2020 tarih ve 252 sayılı Meclis Kararı ile revizyon yapılması için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı, Şehir Planlama Müdürlüğünce çalışmaları tamamlanıp İBB meclisinden onaylanarak geçmişti. Kayışdağı Mahallesinde 1000 m² üstü arsaları 15 kata kadar yüksek binaların yapılması için düzenleme getirdiler. Mahallede Silüet bir anlamda bozulduğu için vatandaşlar tepki gösteriyor.
Yeni Çamlıca Mahallesi, Mevlana Mahallesi ve Mimar Sinan Mahallelerinde 1/5000 ve 1/1000 planın onanması gerekiyor. Yaklaşık 3200 parselde 2900 adet bina ruhsatsız olarak yapıldığı tespit edildi. Bölgenin 6306 sayılı yasa kapsamında kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesi için Ataşehir belediyesinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığına talebi bulunuyor.
Mustafa Kemal Mahallesi ve Aşık Veysel Mahallesi en büyük sorunlar yaşanan Mahallelerden oluşuyor. Buraların kentsel dönüşüme acilen ihtiyacı var. Bu bölgede 100 binanın yaklaşık 80-90 tanesi riskli bina çıkıyor. Çevresindeki bütün Mahallelere 2.5 emsal verilirken, Mustafa Kemal ve Aşık Veysel’e 1.5 emsal veriliyor. Vatandaş bunun için vicdani değil diyor. Bunun biraz değiştirilmesi gerekiyor. O konuda her hangi bir gelişme sağlıyamadı
Ferhatpaşa Mahallesi imar planları ile ilgili üç tane sıkıntı var. Bunlardan bir tanesi İSKİ‘nin uzak mesafe su havzasında olması, İkincisi yüksek gerilim hatları, üçüncüsü şu anda kulanılmıyor olsada henüz planlarda mevcut olan Sancaktepe’de bulunan Askeriyenin kara havaalanından kaynaklı mani hattı dediğimiz yani kağıt üzerinde bu hattaki uçuş güzergahındaki yükseklik ile ilgili bir sınırlama olması var. Bu nedenle bu üç sınırlamanın aşılması gerekiyor. Ferhatpaşa’da uygulanan plan 3 kat yani 0,75 emsal. Ataşehir Belediyesi Ferhatpaşa Mahallesi imar planları için çalışmaları devam ediyor.