Ardahan Köprülü Beldesi (Koreveng) 1915 yıllardan itibaren geleneksel yiyeceği haline gelen cağ kabap, artık yaz aylarında gurbetçilerindende yoğun ilgi görüyor. Köprülü Beldesi’nde her gün 5 farklı yerde Koyun etinden yapılmış Cağ kebap satışı yapılmaktadır. Yaz aylarında Erzurum, Kars ve Ardahan‘dan çok sayıda gurbetçi lezzeti bölgede ün yapan Köprülü Beldesi’ndeki kebapçılardan Cağ kebap yemeye geliyorlar.
Köprülü Beldesi (Koreveng) ve çevre köylerinde Cağ kebap 1915 yıllından itibaren özelikle Yayla zamanında Koyun veya Keçi etinde yapılan yöresel bir kebap çeşididir. Geşmişte yayla kültürü ve hayvancılığın yoğun olduğu Ardahan ve Köprülü Beldesi’nde geçmişten gelen geleneksel yöntemlerle ormanda, yaylada veya dağlık alanda ateş ile odun yardımıyla Cağ kebap yapılması günümüze kadar gelen sağlıklı ve besleyici bir kebap yemeğidir.
CAĞ KEBAP NASIL YAPILIR?
Cağ kebap yapılışı ise, kesilmiş et önce tuz, soğan, kara biber ve pul biber ile terbiye edilip hazırlanır. Cağ kebap için hazıralanan etlere bir kısım kuyruk yağı koyulur. Cağ kebap için hazırlanan etler parça parça odun veya paslanmaz demir’den yapılmış kebap şişine takılır. Daha sonra odunlardan yakılmış ateşin köz haline geldikten itibaren Cağ kebap şişi ateşin önüne yatık şekilde verilir. Kebap eti pişmeye başlayınca ateş önünde etin her tarafı pişmesi için sürekli döndürülür. Cağ kebap isiminin alındığı etleriin kesilip üzerine geçirildiği adundan veya paslanmaz demirden yapılmış küçük şişler, yani cağ’lar etlere patırılıp kesilerek servis edilir.
CAĞ KEBABI NASIL YENİR?
Cağ kebabı odun şişlerden veya paslanmaz demir şişlerden yenir. Çağ kebap şişlerin üzerindeki etler sıcak halde yenir. Cağ kebabı genelikle ekmek ve soğan ile yenir. Çağ Kebap restourant’larda ise yufka ekmeği, süzme yoğurt, çoban salatası veya ezme salata ile servis edilir.